Naar menu Naar inhoud

Tocht in huis, wat doe je eraan?

31 augustus 2024

Tocht is een belangrijke reden van binnenklimaatproblemen. Het is een veel voorkomend probleem dat moeilijk is te verhelpen. Vaak denkt men dat tocht in huis het gevolg is van onvoldoende isolatie, maar uit onderzoek blijkt dat bouwfouten, zoals naden en kieren meestal luchtstromen veroorzaken. Verschillen in druk en temperatuur leiden tot ongecontroleerde koude luchtstromen en tochtklachten. Dit kan vervolgens leiden tot condensatie, schimmel, geluidsoverlast, nare geuren en gezondheidsklachten. Door de oorzaken van kou- en tochtklachten te verhelpen voorkom je comfort problemen en gezondheidsklachten. En niet in de laatste plaats is het gevolg van tocht een flinke aanslag op de portemonnee door onnodig energieverlies. Maar gelukkig is er een oplossing.

De doorblower-test

Tocht in huis is niet zichtbaar. Zelf kun je meestal moeilijk achterhalen wat de werkelijke oorzaak van tocht is. Een zogenaamde doorblower-test kan oorzaken van tocht achterhalen en kan worden vastgesteld hoeveel (ongecontroleerde) lucht er door de woning gaat. Een blowerdoor is een grote ventilator die in de opening van de voordeur wordt geplaatst. Vervolgens wordt het huis in onderdruk of overdruk gebracht. Met dit drukverschil wordt een windkracht van 5 op alle gevels tegelijk nagebootst. Bij onderdruk stroomt daardoor buitenlucht door alle verborgen kieren. Met gebruik van eventueel kunstmatige rook en thermografie krijg je duidelijk in beeld waar de luchtlekken zitten. Vaak kun je de tocht met eigen handen voelen. Tochtproblemen kunnen dan gericht worden verholpen.

Test tochtonderzoek verricht

In samenwerking met een ‘Lek-check-ploeg’ uit Drimmelen is op donderdag 11 juli op verzoek van Energiehuis Hilvarenbeek, in aanwezigheid van de energiecoaches en -klussers, een doorblower-test zonder rook uitgevoerd in een woning uit de bouwperiode van 1972. Eerst worden de ventilatieopeningen (roosters, afzuigingen, etc) afgedicht met tape en ramen en deuren gesloten. Vervolgens word de doorblower geïnstalleerd in de (open)voordeur. De doorblower maakt onderdruk en meet het luchtvolume wat afgezogen wordt. Door de onderdruk gaan alle kieren en spleten lucht binnen laten en worden de lekpunten opgespoord. Uit de test bleek dat er onder andere lekpunten zaten op zolder, bij de aansluiting van lampen, stopcontacten, open haard en de buitenkant afzuigkap. Tijdens de test is met de hand goed te voelen waar het tocht. Met kleine aanpassingen is het tochtprobleem vaak op te lossen. De doorblower meet het aantal keren dat de inhoud van de woning per uur wordt vervangen. Dat was bij deze woning 4,9 keer. Hiermee scoort deze woning goed en zijn er weinig kieren. De mensen uit Drimmelen gaven aan soms woningen tegen te komen waar tot wel 20 keer per uur de inhoud wordt vervangen (is echt ‘lek’).

Ventilatie op orde?

Elke woning moet voor gezonde leef-lucht geventileerd worden. Maar dan wel beheerst. Kieren en spleten zorgen juist voor een ongecontroleerde ventilatie. Heeft u na het dichten van alle kieren en spleten twijfels of u voldoende ventileert? Een Energiecoach van het Energiehuis kan dat samen met u vaststellen en kan dat met meetapparatuur ook vaststellen.

Wilt u ook een ‘lek-check’ laten uitvoeren?

Energiehuis wil dit in het najaar gaan uitvoeren. Ze gaan hiervoor mensen opleiden die dat bij u kunnen uitvoeren. Ze werken hierbij samen met Oisterwijk en Goirle.

U hoort nog van hen!

← Terug naar blogs