Naar menu Naar inhoud

Tips om je huis koel te houden

12 juni 2023

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open.

Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Je kunt kiezen voor zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, rolluiken of screens. Een snelle en goedkope oplossing is een schaduwdoek. Dat is een driehoekig of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur, boom, schutting of paal. Een grote parasol voor het raam kan ook.

Heb je geen zonwering aan de buitenkant? Doe dan de gordijnen, rolgordijnen of luxaflex dicht als de zon op het raam staat.

Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het ook om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte ’s zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

Bron: Milieucentraal

← Terug naar blogs