Naar menu Naar inhoud

Ventileren, zonder te stoken voor de mussen!

24 januari 2024

Eindelijk heeft de winterse kou toegeslagen en is het belangrijk om je huis lekker warm te houden. Veel mensen hebben de neiging om dan alles potdicht te gooien en geen (koude) lucht van buiten binnen te laten. Dan maken ze toch wel een essentiële fout, vindt energie-expert Wim Lemmens, want ook in een koude periode moet je blijven ventileren.

Door Kees van Kemenade

Ventileren is het vervangen van vervuilde lucht in je huis door schone, en dus gezonde lucht van buiten. Veel mensen zijn zich daarvan niet goed van bewust, vindt Wim Lemmens: “Gaandeweg vervuilt je lucht in huis door heel veel oorzaken.  Wijzelf zijn de belangrijkste veroorzaker met wat wij uitademen. Zuurstof ademen we in, maar CO2 ademen wij weer uit. We produceren continu vocht met onze adem en transpiratie. Ook met het drogen van kleine en grote wasjes. Met de wasem die bij dat koken vrijkomt, zelfs als de afzuigkap aanstaat. Als je op gas kookt met de vervuilende stoffen in het aardgas. Met minuscule druppeltjes vet als je bakt of frituurt. Ook uit bouwmaterialen komen ongewenste stoffen vrij. En als wij niet voldoende ventileren, dan hoopt die zich op. Zeker als je met meerdere mensen aanwezig bent.”

Hoe ventileren?

De vraag is dan: hoe krijg ik die zuivere lucht weer in mijn woning? Volgens Wim is dat eigenlijk tamelijk eenvoudig. “Kijk als je een heel oud huis hebt, bijna een monument, dan tocht het er voortdurend, en dan hoef je eigenlijk niks te doen. Je hebt dan waarschijnlijk wel een hoge gasrekening. Maar bij de huizen die gebouwd zijn voor 1980 moet je zelf handelen. Ik adviseer om zoveel te ventileren dat de binnenlucht gezond is, maar niet méér. Anders stook je voor de mussen en dat is energieverlies. Dát willen wij juist niet! Je moet beheerst ventileren door in het stookseizoen dagelijks één uur ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Al die C02, waterdamp, schadelijke gassen enz. verdwijnen dan en worden vervangen door schone buitenlucht. (Al weten we inmiddels ook wel dat die niet helemaal optimaal is, maar wel veel beter).

Moderne huizen

De huizen die vanaf 1980 werden gebouwd, hebben als regel een mechanische afzuiging. De lucht van het toilet, de keuken en de badkamer wordt afgezogen naar buiten. In de woon- en slaapkamers zitten roosters die de schone buitenlucht inlaten. Je kunt de neiging hebben om de als het koud is die roosters te sluiten. Niet doen, want je verstoort het hele systeem. De afzuiging staat dan helemaal voor niets te draaien. In de allernieuwste woningen is er balansventilatie. Afzuiging en binnenlaten van buitenlucht is helemaal geautomatiseerd met een installatie die het energieverlies opvangt. Dan hoef je eigenlijk nergens meer naar om te kijken. Wie meer info over dit onderwerp wil, trouwens over alles wat te maken heeft met verduurzaming, isolatie of verbouwing, kan het beste eens binnenlopen bij het Energiehuis aan de Vrijthof-11 voor gratis deskundig informatie. Je kunt er ook meet apparatuur lenen om de lucht kwaliteit in je woning te meten. Openingstijden elke: vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Via deze website kunt u ook een bezoek aanvragen van een Energiecoach.

← Terug naar blogs